Clubul iubește ARTA

Clubul iubește ARTA – prezentare generală

De ce arta? Arta are o multitudine de forme și toate ajută la dezvoltarea copiilor: dansul, muzica, teatrul și nu în ultimul rând, artele plastice.

De-a lungul timpului, oameni de știință din diferite domenii: educație, psihologie, antropologie au subliniat importanța artei atât în dezvoltarea individului, cât și în dezvoltarea societății.

Iată 10 abilități și caracteristici dezvoltate prin artă:

CREATIVITATE

Este cunoscut că arta dezvoltă creativitatea copiilor și îi încurajează să-și folosească imaginația într-un mod artistic. Deși de cele mai multe ori creativitatea este corelată artei, aceasta este foarte importantă și în procesul de rezolvare a problemelor într-un mod ingenios. Inovația merge mâna în mâna cu creativitatea, iar noi credem cu tărie că inovația este necesară progresului și evoluției noastre ca oameni și ca societate.

ABILITĂȚI MOTORII

Cu cât arta este introdusă în viața copilului mai devreme, cu atât va avea mai mult de câștigat în această arie. De la ținerea în mâna a diferitelor instrumente, la mânuirea unei diversități mare de materiale, artele ajută copiii să învețe să-și folosească mânuțele cu precizie și atenție.

ÎNVĂȚAREA VIZUALĂ

Valabil mai ales pentru copiii mici, desenul, pictura, sculptura și colajul ajută la dezvoltarea inteligenței de tip visual-spațial. ‘Copiii au nevoie să știe mai multe despre lume decât ce pot învață prin cuvinte și numere’, spune Dr. Kerry Freedman de la Universitatea “Northern Illinois”. Prin artă copiii învață să interpreteze, să redea idei, gânduri și emoții folosind informație vizuală. 

PERSEVERENȚA

Nimic nu este ușor când încerci pentru prima dată, dar proiectele de artă îi încurajează pe cei mici să nu renunțe. Motivația intrinsecă este cea mai importantă aici, pentru că nu participă pentru că așa li s-a spus, ci participă pentru că își doresc să o facă. Dacă sunt nemulțumiți de rezultat, copiii vor cere să o ia de la început pentru că doar ei știu ce vor să creeze.

COLABORAREA

De această dată, nu arta în sine este cea care dezvoltă abilitățile de colaborare, ci mediul în care se desfășoară activitățile. Copiii trebuie să învețe să împartă, să se ajute unii pe alții, să ia decizii împreună și să dea feed-back pozitiv colegilor. Astfel, nu doar proiectele de grup sunt cele care promovează colaborarea, ci și cele individuale.

PERFORMANȚA ACADEMICĂ

Un proiect de artă dezvoltă o gamă largă de abilități ce vor contribui și la îmbunătățirea progresului academic al copiilor. Dexteritatea, motricitatea fină, răbdarea și atenția la detalii sunt doar câteva exemple de abilități dezvoltate în cadrul orelor de artă, abilități care susțin capacitatea copiilor de a învăța și a se adapta diferitelor situații din viața de școlar.

ÎNCREDEREA DE SINE

În lumea imaginației nu există corect sau greșit, ceea ce permite copiilor să se exprime liber și cu încredere. Satisfacția resimțită în urma finalizării proiectelor propuse contribuie în mod direct la creșterea încrederii de sine. Pe lângă asta, coordonatorii noștri au grijă să laude atât reușitele copiilor, cât și efortul depus, indiferent de rezultat.

LUAREA DECIZIILOR

Artele susțin dezvoltarea abilității de rezolvare a problemelor prin amplificarea creativității și gândirii critice. Vizualizarea posibilelor consecințe ale deciziilor noastre (de exemplu prin combinarea culorilor), precum și abilitatea de a vedea soluții inovatoare (transformăm un copac într-un om) sunt alte două abilități dezvoltate de artă și care ii vor asista pe copii in luarea deciziilor de-a lungul vieții.

CONCENTRAREA

Cu toții simțim viteza lumii în care trăim, fiind obișnuiți să ne mișcăm repede și să obținem rezultate imediate (în general printr-o simplă apăsare pe butonul potrivit). Arta îi învață pe copii să încetinească, să fie atenți și să se concentreze la detalii. Să te poți detașa de alte zgomote, gânduri sau senzații și să fii trup și suflet implicat în activitatea desfășurată este o abilitate pe care toți ar trebui să o exersăm.

RESPONSABILITATE / RASPUNDERE

Posibilitatea de a lua singuri decizii cu privire la proiectul lor este primul pas în a învăța să-și asume responsabilitatea. Dacă nu ne place cum se potrivesc două culori, nu trebuie decât să recunoaștem că am ales o combinație nepotrivită, să schimbăm una dintre ele și gata! Fără consecințe grave, copiii se vor simți în siguranță și vor învăța că pentru orice greșeală există o rezolvare.

Clubul “Iubește arta” este o comunitate de oameni care apreciază și înțeleg importanța artei. În fiecare dintre noi există un mic artist sau chiar un mic critic de artă. Ca membru al clubului, veți primi invitații la toate evenimentele noastre, ce vor avea loc, în general, în zile de sâmbătă și vor dura 2 ore.

Atmosfera evenimentelor este una destinsă și relaxată, potrivită pentru a crește confortul și încrederea de sine a copiilor, precum și pentru a-i încuraja să comunice și să interacționeze unii cu alții. Nu vor exista două ședințe la fel, scopul fiind să oferim experiențe cât mai diverse micuților. Accentul în cadrul activităților clubului este pus pe libertatea copiilor de exprimare artistică prin proiectele individuale și de grup, dar și pe exprimarea opiniilor personale într-un mod cât mai coerent și argumentat.

Spre deosebire de cursurile oferite în cadrul Proiectului “ARTA”, clubul nu separă copiii în grupe de vârstă. Ne întâlnim cu toții în același spațiu, în același timp, fiind o oportunitate educativă de a interacționa și a învață să comunice cu alți copii, de vârste diferite. Desigur, coordonatorul nostru va fi prezent pentru a-i ajuta și a le dirija conversațiile la început. Din experiența noastră, în mediul potrivit, copiii învață repede să se asculte și să se respecte reciproc, făcând orice activitate mai plăcută.

În cadrul ședințelor, copiii pot face cunoștință cu opere de artă celebre, unele clasice, altele moderne și de-a dreptul ciudate, pot crea ei mici opere de artă sau pot lucra în echipă pentru a construi un mic orășel de hârtie. Pot învață să creeze obiecte de utilizare obișnuită, precum o brățară, o jucărie sau un obiect decorativ pentru casă.

Membrii clubului au libertatea să aleagă evenimentele la care vor să participe, în funcție de tematica fiecăruia, dar noi încurajăm toți copiii să-și învingă teamă de necunoscut și să încerce activități complet noi pentru ei. Spre sfârșitul anului școlar, înainte de a ne împrăștia la mare, la munte sau la bunici, vom organiza o expoziție de artă în cadrul căreia părinții vor putea admira lucrările copiilor, iar cei mici se vor simți mândri de efortul depus și de rezultatele obținute.

Detalii organizatorice:

clubul-iubeste-arta-b

CLUBUL IUBEȘTE ARTA

Lei50

PROIECTUL ARTA

  • Durată eveniment: 2 ore

Clubul “Iubește ARTA” pe scurt …

  • Comunitate
  • Pasiune
  • Distracție
  • Educație
  • Provocare

Pentru membrii:

  • Înscriere gratuită
  • Invitații la toate evenimentele
  • Participare gratuită la expoziția anuală

OFERTĂ: Dacă participați la 4 evenimente, al cincilea eveniment devine gratuit

Acest eveniment este realizat in colaborare cu:

Alte proiecte ARTA: