8 motive să-mi trimit copilul într-o tabără

Când vă gândiţi la dezvoltarea copilului dumneavoastră şi plănuiţi cu atâta grijă educaţia sa şi activităţile extracurriculare ce îl vor ajută să devină un adult de succes şi fericit, nu uitaţi că verile sunt o oportunitate, nu timp pierdut. O  tabăra este un mod  ideal de a experimenta activităţi noi (inclusiv exersarea limbii engleze cu trainer nativ), de a se responsabiliza, dar mai ales de a se distra şi a-şi face prieteni noi.

Dacă va întrebaţi care sunt beneficiile participării la tabăra, iată o lista sumară:

1. Dezvoltarea independenţei

În tabăra copiii sunt scoşi din mediul lor obişnuit.

Departe de familie, au ocazia de a se descoperi în interacţiunea cu alţi copii şi adulţi ce nu fac parte din anturajul lui obişnuit. Vor învăţa să aibă grijă de ei înşişi, vor avea ocazia să ia singuri decizii şi să gestioneze diverse aspecte ale rutinei zilnice: spălatul zilnic, alegerea vestimentaţiei potrivite pentru vremea de afară, dar şi activităţile la care doresc să participe. Desigur, ei sunt încurajaţi să fie independenţi, însă sunt şi supravegheaţi, acesta fiind modul ideal de a învaţă să fie responsabili, fără a-şi asumă riscul alegerilor complet greşite. Este mediul potrivit pentru a-şi testa limitele şi a experimenta, în siguranţă, alături de oameni dedicaţi, tineri şi energici. Ghizii, supraveghetorii şi instructorii din tabere sunt văzuţi mai puţin ca autorităţi şi mai mult ca prieteni, ceea ce le dă copiilor încrederea de a se deschide şi a se bucura din plin de toate activităţile.

2. Creşterea încrederii în sine

A-ţi face noi prieteni este întotdeauna o experienţă complexă presărată cu teamă, curiozitate, dar şi entuziasm şi satisfacţie.

Când nu îi mai ai pe mama şi pe tată să te ajute să abordezi pe cineva şi să creezi o conexiune, trebuie să fii tu însuţi, să-ţi asculţi instinctul şi să înveţi să te descurci. Odată ajunşi în tabăra, copiii realizează că toţi sunt în aceeaşi situaţie şi sunt toţi o comunitate. Încrederea în sine se dezvoltă atunci când copiii se simt bine în legătură cu propria lor contribuţie la activitatea de grup, atunci când ideea lor este pusă în practică, când opinia lor este luată în considerare, când trăiesc într-un mediu în care nu decide nimeni pentru ei.

3. Pe mâini bune şi în siguranţă

Din păcate, majoritatea părinţilor nu au la fel de multă vacanţă ca şi copiii, de aceea este confortabil pentru ei să  ştie că în tabăra copilul este pe mâini bune şi în siguranţă. Pentru copiii crescuţi în oraş, o săptămâna de tabăra poate reprezenta libertatea pe care nu au cunoscut-o niciodată. Acest lucru este valabil pentru majoritatea copiilor, nicidecum doar pentru aceia ai căror părinţi sunt hiperprotectivi. Cu toţii ştim că nu este bine să ţinem copiii închişi în casă, însă oricui i-ar fi teamă să-i lase să hoinărească nesupravegheați pe străzi sau chiar prin parc. Sute de scenarii groteşti ne trec prin minte… însă în tabăra putem găsi un echilibru liniştitor între libertatea copilului şi siguranţa sa. În tabăra va sta afară, va respira aer curat, va alerga, îşi va face prieteni şi va sta departe de trafic, aglomeraţie şi toate celelalte neajunsuri şi influenţe negative ale oraşului. În plus, nu va avea acces la calculator, la tabletă, la televizor toată ziua şi, cu sprijinul părinţilor, foarte puţin acces la telefon. Va fi ca o binemeritată vacanţă pentru mintea şi sufletului ambelor părţi: părinţi şi copii.

4. Întărirea abilităţilor sociale

Surprinzător pentru unii, în tabără se pot lega adevărate prietenii, prietenii de o viaţă. Odată ajunşi în tabără, anturajul lor devine extrem de divers, ceea ce le dă oportunitatea să găsească persoane compatibile sau interesante, extinzându-şi cercul de prieteni.

Crescând încrederea socială a copilului, această experienţă se poate dovedi extrem de valoroasă, mai ales atunci când trebuie să schimbe colectivul (spre exemplu când trece din grădiniţă în clasa I sau din clasa a VIII-a în liceu).

Alt efect ale acestei expuneri este că îi face mai toleranţi.

Departe de tablete, computere şi pe cât se poate departe şi de telefoane, copiii învaţă că există soluţii la orice problema şi că stă în puterea lor să le găsească (în special dacă discută despre ele),  descoperă plăcerea de a sta la poveşti după ora stingerii, de a face planuri pentru a doua zi şi de a împărtăşi păreri şi sentimentele despre orice, pe scurt: învaţă  cum trebuie să procedeze pentru a comunica eficient.

5. Noi interese

Programul încărcat şi divers al taberelor permite copiilor să încerce lucruri noi: de la sporturi de tot felul şi ore de limba engleză până la drumeţii, jocuri pe echipe, dansuri şi karaoke. Astfel, copiii pleacă din tabără cu o nouă mare pasiune sau cu o experienţă ce le va deschide noi perspective în viaţă şi, poate, vor înţelege că distracţia adevărată nu este în faţă unui ecran, ci în interacţiunea cu copii de vârstă lor.

6. Apreciere pentru natură

Majoritatea taberelor sunt situate în zone ceva mai depărtate de civilizaţie şi mai apropiate de natură. Copiii care şi-au petrecut majoritatea timpului în oraş vor avea ocazia să exploreze şi să descopere natura.

Nicio poveste sau înregistrare video nu poate înlocui mirosul de pădure, cântecul păsărilor, senzaţia atingerii unui melc sau gustul unei coacăze sălbatice.

Multe tabere oferă programe special concepute pentru a integra cât mai multe activităţi în aer liber, deci o ocazia de a vedea, simţi, miroşi, încerca senzaţii noi, ocazia de a se apropia de natură.

7. Investiţie în amintiri plăcute

Copiii se întorc de obicei din tabăra după cea mai grozavă săptămâna din viaţă lor. Şi-au făcut noi prieteni (de multe ori pe viaţă, deoarece îi unesc interese comune, nu doar proximitatea), au avut parte de o mulţime de experienţe şi activităţi noi, dar, cel mai important, se simt plini de încredere. Amintirile din timpul taberei vor dăinui peste ani, vor rămâne alături de ei şi în anii maturităţii.

8. Exersarea abilităţilor de lider

Taberele sunt mediul ideal pentru exersarea abilităţilor de lider, deoarece copiii vor trebui să facă alegeri  şi să ia decizii, să conducă proiecte şi să coordoneze echipe. Unii copii se vor remarcă prin iniţiativa, fiind cei care vor seta pasul şi tonul pentru alţi copii. Ordinea între ei se va crea natural şi ei se vor simţi că o echipa. Programul încărcat de la şcoală şi atracţia produselor tehnologice creează un adevărat deficit de abilităţi sociale în rândul copiilor, iar tabăra este locul ideal pentru a redobândi aceste abilităţi. Un studiu din 2014 condus de Universitatea din California, Los Angeles, a revelat că după doar o săptămâna de tabăra, departe de orice ecran sau monitor, elevii de clasa a şasea aveau o capacitate sesizabil mai bună de a desluşi indiciile emoţionale non-verbale ale oamenilor din jur – un indicator cheie a inteligenței sociale/emoţionale.

Dacă v-am convins cât de benefică este pentru copii participarea la tabere, va invităm să accesaţi atât programele noastre de tabăra pentru vara 2016, cât şi jurnalele de anul trecut din taberele de limba engleză de la Poiana Braşov şi Cheile Grădiştei.