Jurnal de tabără ENGLISH ADVENTURE CAMP – Ziua 5

Vineri, 28 august, Poiana Braşov 2015 – Ziua 5

A venit în sfârşit ziua a cincea a taberei şi mult aşteptată excursie! După micul dejun, ne-am pregătit rucsacurile pentru plecare: pelerine de ploaie, o haina mai groasă, apă şi eventual o şapcă şi Jerry, unul dintre ghizi, ne-a făcut o prezentare scurtă a obiectivelor pe care le vom vizită şi a regulilor de comportament pe durata excursiei. Ne-am pus toţi bandanele colorate pe cap pentru a ne feri de soare şi a fi uşor de recunoscut şi numărat. Siguranţă este desigur prioritară.

tabara_poiana_brasov_atgr_oldline-7791-150x150Ne-am îmbarcat în autocar alături de patru ghizi şi, evident, doamnele profesoare însoţitoare, apoi am pornit la drum spre prima destinaţie: Cetatea Râşnov. În autocar ghizii ne-au provocat să împărtăşim informaţii despre zona în care ne aflăm cu colegii noştri în schimbul unor puncte pentru echipa. Ne-au pus şi întrebări acolo unde informaţiile erau incomplete şi am fost recompensaţi pe măsură răspunsurilor. Autocarul ne-a lăsat la vreo 20 de minute de mers pe jos de cetate, apoi am înfruntat urcuşul pe picioarele noastre. La intrarea în cetate ne-am oprit pentru că unul din ghizi să ne povestească despre istoria cetăţii şi să ne pună câteva întrebări despre motivele pentru care cetatea a fost construită atât de sus, avantajele şi dezavantajele acestei amplasări, precum şi importantă ei. În ‘camera slăninii’ ne-a întâmpinat un domn în vârstă costumat şi înarmat că în secolul XV, pesemne gardianul cetăţii. Ne-a povestit despre acea încăpere cu dublu rol : în vreme de pace cămară pentru provizii şi în vreme de război punct strategic de supraveghere a cetăţii şi împrejurimilor. Am urcat şi în cel mai înalt punct al Cetăţii Râşnov de unde se pot vedea masivii ce o înconjoară: Munţii Piatră Craiului, Munţii Bucegi, Masivul Postăvarul şi Măgura Codlei.

tabara_poiana_brasov_atgr_oldline-7845-150x150A urmat în itineraiul nostru o incursiune în lumea de mult apusă a Jurasicului: Dino Park. Un ghid ne-a condus pe traseul amenajat şi ne-a povestit câte ceva despre fiecare dinozaur. Am văzut un vulcan pregătit să erupă, am învăţat despre dinozauri ierbivori şi carnivori, despre caracteristicile lor şi modul de viaţă, am văzut strămoşul broaştei ţestoase şi pe cel al crocodilului, am văzut o sumedenie de dinozauri mai puţin cunoscuţi, dar şi câţiva pe care i-am putut numi chiar noi: Diplodocus, Triceratops şi Tiranozaur.  Am făcut poze cu unii dintre ei, iar pe unii i-am admirat de la distanţă. Până la sfârşitul turului cei mai mulţi dintre noi eram deja flamanzi, aşa că următoarea oprire a fost într-o poieniţă pentru masă de prânz.

tabara_poiana_brasov_atgr_oldline-7899-150x150După ce ne-am potolit foamea, a venit momentul îmbarcării pentru a porni spre Braşov. Ghizii ne-au întreţinut tot drumul verificând dacă am fost atenţi la ce ni s-a povestit despre locaţiile vizitate şi nici nu ne-am dat seama când am ajuns la destinaţie. Am avut ceva de mers pe jos până la prima oprire din Braşov, însă a meritat tot efortul. La Muzeul ‘Prima Şcoală Românească’ am fost întâmpinaţi de dl. Profesor Teolog Vasile Oltean, director al muzeului. Ne-a aşezat în băncile din sala ‘Anton Pann’, bănci în care a stat chiar marele scriitor, şi ne-a povestit despre şcoală ‘de atunci’, despre elevi şi învăţătură care se oferea în şcoli, despre modalitatea de disciplinare – binecunoscutul « Sfântul Nicolae » din poveştile lui Ion Creangă, despre manuale şi tot felul de documente unice şi extrem de valoroase pentru istoria noastră, cum ar fi o harta a Daciei, o serie de manuscrise, pergamente din piele de ied nenăscut şi ediţii princeps ale unor cărţi de mare importantă istorică, prima Biblie tipărită în România, steagul de la încoronarea Regelui Ferdinand al ÎI-lea şi multe altele. Ne-a arătat cum funcţionează tiparniţa folosită de Diaconul Coresi, precum şi o parte din cărţile tipărite chiar de el în secolul al XVI-lea.

tabara_poiana_brasov_atgr_oldline-7947-150x150Următoarea destinaţie: Stradă Sforii. Am aflat că a fost construită pentru a uşura accesul pompierilor în centrul Braşovului şi am făcut câteva poze, apoi ne-am îndreptat către Biserica Neagră şi Piaţă Sfatului unde am avut 20 de minute pentru a cumpără suveniruri. După expirarea timpului stabilit ne-am întors cu toţii la locul de întâlnire, ne-am încolonat, ne-am numărat şi am pornit din nou spre autocar.

Ultima destinaţie a fost Grădina Zoologică din Braşov care a fost, spre norocul nostru, destul de liberă şi am putut privi toate animalele fără a ne înghesui sau a stă la coadă. Primele animale cu care am dat ochii au fost leii şi tigrii, apoi am văzut un jaguar, babuini, cerbi, o vulpe, porci mistreţi, castori, urşi, lame, cai sălbatici, lebede, rate şi gâste sălbatice, păuni, broaşte ţestoase şi o sumedenie de reptile exotice.

Obosiţi, dar veseli, am plecat spre hotel dansând şi ovaţionând culorile echipelor noastre. Şi această zi a fost presărată cu momente în care puteam câştigă puncte, iar ‘cât de tare ne distrăm’ pe drum înapoi a fost unul din ele. Când am ajuns, ne aştepta cină : supă crema de ciuperci cu crutoane, o porţie zdravănă de cartofi prăjiţi cu un muşchiuleţ umplut şi salată de varză, iar la deşert o prăjitură. Că activitate de seară am avut programată seară filmului şi ne-am uitat la ’The Croods’, apoi ne-am retras în camere şi am dormit mai adânc că niciodată.

ENGLISH ADVENTURE CAMP – Ziua 5 – Galerie foto completă

[AFG_gallery id=’24’]

Pro Erudio
Pro Erudio
Suntem o echipa formata din profesori tineri și pasionati de meseria noastra. Avand cel putin 10 ani de experienta atat in sistemul public, cat și in cel privat, cunoastem in detaliu atat avantajele, cat și dezavantajele ambelor sisteme de invatamant si va putem astfel oferi cursuri de buna calitate prin imbinarea metodelor traditionale specifice primului, cu cele moderne pentru accelerarea invatarii.