Jurnal de tabără de limba engleză și aventură
ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Cabana Voina (19-25 august 2016)

Ziua I

Am pornit cu inima deschisă și entuziasmul specific  vârstei în căutare de aventură, prieteni și cu dorința de a ne îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză.  Sperăm ca realitatea să ne aducă ceea ce cautam, sau de ce nu, chiar mai mult decât atât!

Revederea cu foștii colegi și cu profesorii de la Pro Erudio a fost una plină de emoție și bucurie. Nerăbdarea se citea pe fețele noastre, ale tuturor. Am pornit cu o mică întârzire din București, la ora 11:20, dar asta nu redus entuziasmul! Pe drum am reușit să facem cunoștință cu noii colegi, am jucat „telefonul fără fir” și am povestit cum ne-am petrecut vacanța de vară până acum.

Am ajuns la Cabana Voina în jurul orei 15.00, pe o ploaie torențială. Am avut mare noroc cu echipa de ghizi, care ne-a ajutat cu debarcarea și bagajele. Căldura pe care ne-au arătat-o ne-a încălzit sufletele și ne-a ajutat să uităm de vremea rea. Am asteptat apoi sosirea grupului din Craiova, sau a celor care au optat pentru transportul individual.

 După ce ne-am cazat și ne-am familiarizat cu împrejurimile, echipa de ghizi și profesorii  de limba engleză ne-au prezentat regulile taberei și am participat la prima noastră activitate: formarea echipelor, respectiv fiecare dintre noi a fost integrat într-un grup eterogen din punctul de vedere al vârstelor și ni s-au oferit bandane de diverse culori, pe care va trebui să le purtăm la fiecare activitate.

Am fost chemați la masa de seară începând cu ora 19.00. Ne-am potolit foamea cu o masă gustoasă și consistentă (friptură de porc, cartofi prăjiți, salată de varză și clătite la desert), după care am luat parte la cea de-a doua activitate: alegerea numelui, a drapelului și a sloganului echipei.  Ne-am ales căpitanii, ne-am prezentat în limba engleză și am participat la un concurs pentru a ne dovedi spiritul de echipă și cunoștințele despre colegii noștri.

La ora 22.30 s-a anunțat stingerea, pe care toți am acceptat-o cu brațele deschise. A fost o zi lungă, dar foarte interesantă și plină de voie bună. Acum avem opt echipe dornice de aventură!

ENGLISH EXPLORER CAMP – Ziua 1 – Galerie foto completă

[AFG_gallery id=’61’]

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Ziua a II-a

Am început ziua de astăzi în forță: la ora 8.00 în holurile taberei răsunau vesele versurile Wake me up, before you go, go…, semn că eram gata să începem o nouă zi plină de aventură. Ne-am adunat toți la recepția cabanei, de unde am fost preluați pe echipe de catre ghizi și conduși afară. Acolo am început hotărâți înviorarea cu ajutorul lui Rachelle, profesoara de origine canadiană, care ne-a învățat o melodie pe ritm de mars militar și câteva mișcări de încălzire. Am reținut versurile haioase cu ușurință, iar mâine suntem siguri că ne vom descurca de minune.

După un mic-dejun bogat și variat, am început cursurile de limba engleză. Fiecare profesor și-a preluat grupa și am început să discutam despre vreme. Ne-am reamintit informațiile din cursurile de pe parcursul anului școlar, dar am învățat si termeni noi, ne-am jucat, am devenit prezentatori ai rubricii meteo și ne-am exersat abilitățile de comunicare în limba engleză. Am aflat multe lucruri noi despre vremea din diferite colțuri ale lumii, despre fenomene meteorologice extreme, iar cei mici s-au bucurat de povestea ursului polar căruia nu îi plăcea frigul.

Iar daca doriti sa va vedeti reporterii nostri in actiune, va invitam sa accesati clip-urile de mai jos!

La ora 13.00 s-a servit prânzul (supă de pui și pui la cuptor cu garnitură de orez sârbesc, plus o nectarină). Am luat o mică pauză în care unii dintre noi și-au sunat părinții, alții s-au odihnit, după care am ieșit la aer și am început cursa militară pe echipe. A fost grozav! Ne-am cățărat pe un panou vertical improvizat din cauciucuri enorme si scanduri de lemn, ne-am jucat celebrul joc „Captureaza steagul”, am trecut printr-un traseu cu obstacole, am mers pe o coarda elastica și am câștigat o mulțime de abtibilduri recompensa, iar mai presus de toate, am acumulat o nouă experiență și ne-am sudat și mai tare relațiile de prietenie.

Activitatea de seară a constat într-o altă cursă interesantă, desfășurată de această dată în înterior, deoarece primii stropi de ploaie și-au făcut apariția destul de devreme, înainte să ne terminăm activitatea în aer liber. Ne-am regrupat și am început o cursă de întrebări și răspunsuri în limba engleză. A trebuit să aflăm o serie de informații pentru a răspunde la cinci întrebări oferite de profesori. Cei care reușeau să răspundă, primeau mai departe tema unei fotografii pe care trebuiau să o ilustreze, așa că ne-am imaginat că suntem la restaurant, în parc, la școală sau în stația de autobuz. Ne-am amuzat copios și am aflat multe lucruri despre profesorii noștri si imprejurimile Cabanei Voina.

În jurul orei 19.00 am luat cina (file de șalău pane cu garnitură de cartofi natur și un corn delicios umplut cu brânză), iar după cină a avut loc un concurs de creație vestimentară. Fiecare echipă a primit câte un pachet cu diverse materiale (un sac de gunoi, paie, farfurie de hârtie, baloane, folie de aluminiu și pahare de unică folosință) și a trebuit să aleagă un model pentru care să creeze o ținută, să aleagă un nume costumației și o melodie pe care să defileze modelul. Rachelle a fost gazda activității intitulate Fashion Show și a intervievat modelele. Toate modelele au primit ropote de aplauze și ne-am distrat foarte tare. Toate echipele s-au dovedit foarte creative și haioase. Ne-am simțit minunat și am fost recompensați pe măsură, pentru că după activitate am primit nu doar abtibilduri, ci și muzică bună pentru dans.

Abia așteptăm să vedem ce ne rezervă ziua de mâine J

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Ziua a III-a

Astăzi trezirea a fost ceva mai ușoară, pentru că ne-am obișnuit deja cu programul. Am ieșit afară pentru înviorare, iar de data asta am încercat câteva mișcări mai complexe in ritmul de mars al lui Rachelle, deoarece versurile nu ne mai sunt complet necunoscute. Exercitiile ghizilor au completat din plin reteta trezirii pentru aceasta zi.

După micul dejun am pornit în monom către Cabana Cuca, pe un traseu ușor, de-a lungul râului Târgușor. Ne-a luat mai mult de o oră să parcurgem cei 4,5 km și să ajungem cu toții la destinație. Am avut  zece minute să ne mâncăm sendvișurile, pe care noi înșine ni le-am împachetat la masa de dimineață, apoi am fost împărțiți pe echipe pentru următoarele activități: tir cu arcul, cu pistolul sau pușca și deliciul tuturor, tiroliana. Timp de două ore am parcurs fiecare probele. Plini de energie, ca și cum abia am fi plecat la drum, ne-am încolonat și am mărșăluit spre casă. Drumul parcă a fost și mai scurt și mai ușor la întoarcere, probabil datorită gândului că ne așteaptă masa calda. La 3.30 am ajuns cu bine, ne-am spălat pe mâini și am mers direct in sala de mese.

Când am terminat prânzul (am avut supă-cremă de legume cu crutoane, vită la cuptor cu pilaf, salată de varză și un măr) ne-am odihnit un pic, după care am ieșit la aer pentru a lua parte la cursurile de limba engleză. Astăzi am învățat despre activitățile zilnice, ne-am prezentat programul nostru normal de pe parcursul unei zile, ne-am imaginat programul unor personaje celebre, am mimat și am descris acțiuni. Am discutat despre rutina din timul scolii, dar si din timpul vacantei.

A urmat apoi masa de seară la care am primit o porție delicioasă de mămăliguță cu smântână, iar ca desert am avut un ștrudel fraged cu mere. La finalul cinei am avut o seară liniștită de jocuri de interior. Fiecare ne-am ales jocul preferat dintre: Monopoly, jocuri de cărți, Twister, Dixit, Domino, Brainbenders, Scrabble, Nu te supara, frate!, mima și multe altele, după care ne-am alăturat colegilor noștri pentru a ne juca în voie.

La ora 22.30 s-a dat stingerea. Ne-am așezat năsucurile în pernă și am început să visăm la ziua de mâine.

ENGLISH EXPLORER CAMP – Ziua 3 – Galerie foto completă

[AFG_gallery id=’62’]

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Ziua a IV-a

Am putea spune că înviorarea în această zi a fost floare la ureche, pentru că știam deja foarte bine versurile cântecului milităresc. Mișcările ghizilor au fost și ele executate cu mult entuziasm atât de copii, cât și de profesorii  însoțitori. Cu pofta de mâncare asigurată, ne-am așezat apoi la micul dejun.

Cursurile de limba engleză au urmat imediat dupa aceea. De acestă dată am învățat lucruri noi despre animale, fie ele domestice sau sălbatice, le-am desenat, am ascultat sunetele pe care le scot și am ilustrat povești în care animalele erau personajele principale. Cei mai mari au găsit soluții pentru a salva speciile pe cale de dispariție, au aflat despre super puterile animalelor și au creat propriul lor animal fantastic. Am  invățat si cântece despre grădina zoologică si am descris animalul preferat. Unii din noi am trecut mai repede peste subiectul animalelor si… am introdus puțină gramatică în jocuri. Asta ne-a făcut sa ne concentrăm pe timpurile verbale si pe acțiunile animalelor la diferite persoane, astfel încât atunci când am terminat cursurile din prima jumătate de zi, am simțit ca ar merge un pic de timp liber înainte de masa de prânz.

După  ce am mâncat și ne-am bucurat de o siestă de jumătate de oră, am continuat cursa militară coordonată de ghizi, pe care ploaia a întrerupt-o în cea de-a doua zi a taberei. Echipele au fost într-o continuă și acerbă competiție. Au fost punctați cei care respectat regulile și cei care au reușit primii să îndeplinească sarcinile la timp.

A mai urmat o pauză de odihnă, după care următoarea activitate, Photo Contest,  ne-a ocupat apropape o oră. Jocul a fost astfel: fiecare echipă a primit sarcina în engleză de a face cat mai multe fotografii cu lucruri și oameni din tabără, în cele mai ciudate ipostaze! A trebuit să-i convingem pe profesorii noștri să doarmă pe bănci pentru a le face o poză, sau pe minim trei ghizi sa se țină de mână! Am facut poze în ipostaze Charlie’s Angels, ne-am pozat sosețelele, am căutat câte o insectă să o facem faimoasă, ba chiar am sărit cu toții în echipă pentru efectul de levitat! Cu dorință de câștig, am alergat la Elena să-i arătăm ca am îndeplinit cele mai multe sarcini, iar timp de mai bine de jumătate de oră ne-am amuzat cu toții de pozele proiectate. Ne-am distrat atât de tare încât nici nu ne-am dat seama ca s-a făcut ora mesei.

Mult așteptata mâncărică – piept de pui la gratar cu piure de cartofi si salata de castraveti – a fost un deliciu si toți am lăsat farfuriile goale.  După masă, un bine-meritat timp de odihnă, dupa care… Disco Night! Distracția a venit însoțită de o competiție de dansuri. Ne-am înscris 15 echipe si am dansat pe 5 genuri diferite de muzica, fiind aplaudați de spectatorii de pe margine! Am avut 6 echipe câștigătoare care au împărțit locurile I, II, III. Recompensele au facut echipele mândre, căci am concurat pentru fețe zâmbitoare, aducătoare de puncte echipelor aparținătoare. Rachelle ne-a pregătit coregrafia pentru Gagnam Style și a dansat cu noi, împreună cu profesorii și ghizii DJ.

La 22.30 am terminat ultimul dans și ne-am dus toți în camerele noastre. Nu a fost nevoie de vreo mustrare a ghizilor pentru a ne hotari sa ne culcam, la ora 23.00 eram cu totii in camerele noastre, cuminței, curaței și aproape adormiți.

ENGLISH EXPLORER CAMP – Ziua 4 – Galerie foto completă

[AFG_gallery id=’63’]

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Ziua a V-a

In sfarsit, ziua mult asteptata: excursia! De dimineata am infulecat micul dejun, grabiti si nerabdatori sa ne facem bagajele pentru marea plecare. Ghizii ne-au enumerat de mai multe ori cele necesare sa luam la noi: sticluta cu apa, pantaloni lungi, sosete si tricou de schimb, precum si pelerina de ploaie. Tot ghizii s-au ocupat si de masa noastra de pranz, incarcand autocarul cu pungute individuale cu un sandvici cu pui, un triunghi de branza topita si cate un mar.

Cele opt echipe au fost impartite in doua autocare ce au plecat la o oarecare distanta unul de celalalt pentru a nu ne imbulzi 90 de copii la acelasi obiectiv, ci in grupuri mai mici, sa intelegem la ce ne uitam, sa auzim ghizii care ne dau diferite explicatii, dar si sa ajungem toti in fata grupului pentru a vedea de aproape obiectivele vizitate.

Pe drum am trecut pe langa barajul si lacul de acumulare Rausor, o priveliste extraordinara. Prima oprire a fost Pestera Dambovicioara. Aici am intrat in grupuri mici de doua echipe ca sa vedem si sa auzim mai bine. Am vazut ascunzisul unor haiduci, salasul pustnicului Pavel, am vazut formatiuni calcaroase in forma de cap de sarpe, elefant, am vazut muschi de culoare maro adanc in pestera, unde nu ajung razele soarelui, oase fosilizate de urs de pestera, dar si picturi rupestre facute de oamenii preistorici.

Dupa ce ne-am minunat de arhitectura naturala a pesterii, ne-am indreptat catre un obiectiv construit de om: Mausoleul Mateias. Am aflat ca acest monument a fost ridicat in cinstea soldatilor si ofiterilor cazuti in Primul Razboi Mondial si ca gazduieste osemintele a peste 400 de eroi. Am vizitat micul muzeu din cadrul Mausoleului, unde ne-a intampinat un ghid pentru a ne spune intreaga poveste a acestui razboi si a ne prezenta obiectele expuse, dar am vizitat si cripta de la subsol, unde sunt vizibile cateva dintre ramasitele mentionate mai sus si am asistat la reproducerea unei scene de razboi: decor, sunet si lumini.

Tot aici am si mancat, unii dintre noi inainte de a vizita mausoleul, altii dupa aceea, dar am plecati cu totii satui si gata pentru urmatoarea aventura. Ultima oprire a fost Manastirea Namaiesti, un loc incarcat de istorie si legende. Se zice ca un cioban pastea oile prin partea locului. Ajungand la stanca in care a fost apoi sapata biserica, ciobanul a facut un popas la poalele muntelui, la marginea padurii, pe aceasta piatra mare, ramanand cu oile aici peste noapte. Ciobanului i s-a aratat in vis Maica Domnului care i-a spus sa sape in stanca unde va gasi o icoana. Trezindu-se din acest vis ciobanul incepu sa sape cu ravna si dupa trei zile si trei nopti dadu de o bisericuta de piatra, in forma de pestera, cu icoane si odoare bisericesti. Legenda spune ca icoana visata de cioban este chiar aceea care se afla in biserica actuala, in partea stanga si despre care se spune ca este facatoare de minuni. Aceasta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Pictura nu a fost deteriorata de vreme. Este considerata ca una dintre cele mai vechi icoane nu numai din tara, ci din intreaga crestinatate.

Ne-am intors la cabana veseli, flamanzi si plini de noi cunostinte. Pana la ora cinei am avut putin timp liber si timp sa ne exersam pentru concursul de talente de maine seara. La activitatea de seara am participat in echipele formate de ghizi la un QUIZ cu cinci runde: muzica, film, personalitati, limba engleza in lume si, nu in ultimul rand, excursia. Ne-am descurcat de minune si am fost premiati cu fete zambitoare. Toata lumea s-a bagat in pat la semnalul ghizilor si am adormit mai repede ca niciodata dupa asa o zi plina.

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Ziua a VI-a

Dimineata a inceput, ca de obicei, pe vocea lui George Michael si piesa Wake Me Up Before You Go-Go, urmata de o inviorare sanatoasa alaturi de Rachelle si echipa de ghizi. Dupa micul dejun am fugit in camera sa ne echipam pentru ultimele cursuri de engleza. Tema zilei de astazi: corpul uman.

Cei mici au reluat partile principale ale corpului, au jucat jocuri si au cantat cantecele, iar cei mai mari au vorbit despre vaz, particularitati si unghiul orb pe care il avem cu totii, s-au jucat de-a detectivii si au invatat despre amprente. In alte grupe au construit monstrii, s-au desenat si s-au descris unii pe altii, au invatat despre parti ale corpului mai putin utilizate (incheietura mainii, glezna, buric, barbie, unghii, etc), dar si despre organele interne, unde se afla si ce rol au. Am pus la bataie toate cunostintele de anatomie pe care le aveam, dar am si aflat multe lucruri noi.

Pranzul a fost bine-venit dupa atat efort intelectual. Am mancat friptura la tava cu sos rosu, alaturi de o portie de piure si o salata de varza. Iar la desert am primit cate o portocala. Dupa masa de pranz am avut putin timp liber, sa ne facem siesta, apoi a urmat prima activitate a dupa-amiezei: construirea de adaposturi in padure. Ghizii ne-au dus intr-o poienita in apropierea cabanei unde am adunat bete pentru contruirea unei cazarme si muschi de padure pentru camuflaj. Echipa castigatoare a reusit sa construiasca un adapost suficient de mare si rezistent pentru a primi intreaga echipa impreuna un ghidul care i-a ajutat.

A doua activitate s-a numit Impossible Tasks si a fost o colectie de jocuri scurte si provocari ce ne-au amuzat copios. Am mancat paine de pe o sfoara fara sa o atingem cu mana, am cautat cu gura o bomboana intr-un bol cu faina, am mutat drajeuri Skittles dintr-un pahar intr-altul folosind un pai, am pescuit mingiute de ping-pong cu picioarele, am indrumat in engleza un coleg legat la ochi printr-un labirint, am parcurs un traseu solicitant mentinand in echilibru o minge de ping-pong pe o lingura de plastic pe care o tineam in dinti, am spart baloane fara sa ne folosim mainile sau picioarele si multe altele.

Inainte de cina nu a mai fost timp decat pentru o runda de curatenie in camere si o ultima repetitie pentru spectacolul de talente ce urma. Dupa cina, am cantat si am urat din tot sufletul La multi ani! colegilor care si-au serbat ziua de nastere in tabara, alturi de noi. La randul lor, Lara si Lucian ne-au servit cu bomboane de ciocolata si cornulete cu rahat si au fost felicitati de colegi, ghizi, profesori si chiar si de personalul de la bucatarie. A urmat spectacolul de talente cu numere precum: balet, pantomima, dans sportiv si cantece de tot felul.

La ora 9.30 am iesit in curte (intre timp se oprise si ploaia, slava Domnului!) pentru focul de tabara si cantece la chitara. Am plans, ne-am imbratisat, ne-am facut promisiuni si selfie-uri, dar si o poza de grup J spre final, ca doar era ultima seara petrecuta impreuna!

ENGLISH EXPLORER CAMP – Ziua 6 – Galerie foto completă

[AFG_gallery id=’64’]

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Ziua VII

Ultima zi de tabara a inceput cu o inviorare mai neobisnuita. Rachelle ne-a impartit pe grupe pentru a canta militareste. Astfel, un grup incepe, celalalt raspundea, era ca o stafeta muzicala. Foarte tare!

Dupa micul dejun am mers fiecare in camera lui si sub indrumarea ghizilor ne-am facut bagajele. Copiii care urmau sa fie preluati de parinti si-au lasat bagajul in camera, cei care se intorceau in Bucuresti cu autocarul, trebuia sa il scoata pe coridor pentru a fi coborat de ghizi in receptie. Zis si facut, la ora 11.00 eram gata de festivitatea de premiere. Am primit diplome pentru participarea la tabara, pentru cursurile de engleza, dar si un cadou din partea organizatorilor. Dupa poze, felicitari si imbratisari, am primit liber la suflat in vuvuzele. Vacarmul starnit ne-a consumat toata energia, asa ca masa de pranz a devenit un moment asteptat. In timpul mesei au rulat cateva seturi de poze de la Photo Contest si instantanee din timpul taberei.

Cu emotie in suflet si lacrimi in ochi, ne-au luat la revedere de la ghizi si colegii care urmau sa plece in alte directii decat in Bucuresti si ne-am urcat in autocar alaturi de profesori.

La revedere, tabara draga! Ne revedem si anul viitor!

ENGLISH EXPLORER CAMP – Ziua 7 – Galerie foto completă

[AFG_gallery id=’65’]

ENGLISH EXPLORER CAMP 2016

Pro Erudio
Pro Erudio
Suntem o echipa formata din profesori tineri și pasionati de meseria noastra. Avand cel putin 10 ani de experienta atat in sistemul public, cat și in cel privat, cunoastem in detaliu atat avantajele, cat și dezavantajele ambelor sisteme de invatamant si va putem astfel oferi cursuri de buna calitate prin imbinarea metodelor traditionale specifice primului, cu cele moderne pentru accelerarea invatarii.