Dezvoltarea inteligentei emotionale

Dezvoltarea inteligentei emotionale

Cursuri pentru copii de 4 – 9 ani.

“Cei care au constiinta de sine dau dovada de o anumita subtilitate in viata afectiva… Sunt oameni independenti, cu o minte santatoasa, care au simtul masurii si o conceptie pozitiva despre viata. Atunci cand sunt intr-o dispozitie proasta, ei nu se framanta prea mult si sunt capabili sa scape repede de ea. Cunoasterea emotiilor inseamna sa poti sa le identifici. Stapanirea lor este capacitatea de a le adapta in functie de fiecare situatie, de a putea amana satisfacerea dorintelor, de a reprima impulsurile. Ei au capacitatea de a organiza grupuri de a negocia solutii si a percepe sentimentele, motivatiile si preocuparile celorlalti. Aceasta intelegere permite o mai mare intimitate si aparitia unui sentiment de simpatie. Aceasta aptitudine o intalnim la consilierii buni sau la psihoterapeuti, la marii romancieri, la liderii innascuti, la actorii buni si la vanzatorii eficienti”, spuneaDaniel Goleman, in cartea sa “Inteligenta emotionala”.

Cu alte cuvinte, inteligenta emotionala si continuarea ei – inteligenta sociala – este acea abilitate a omului de a se adapta cu succes mediului, de a influenta viata celor din jur, de a se integra cu usurinta in grupul de prieteni si acasa, deoarece cu totii suntem interconectati… si fiecare interactiune umana este un fel de dans emotional al sentimentelor. Vestea buna este, asa cum foarte bine observa si Daniel Goleman in studiile sale, ca inteligenta emotionala se poate dezvolta incepand de la orice varsta, chiar si de la una foarte frageda. In plus, s-a dovedit ca potentialul nostru de a face fata situatiilor de viata, de a ne controla impulsurile si emotiile negative, este de patru ori mai important decat coeficientul de inteligenta atunci cand trebuie sa facem fata cu succes momentelor dificile pe care le intalnim in calea noastra: despartiri, examene, mutari, schimbari majore in general etc.

Cursul de dezvoltare a inteligentei emotionale la copii le ofera acestora posibilitatea de a se cunoaste mai bine pe sine, de a-si descoperi resursele personale si de a le valorifica in interactiunea cu ceilalti, astfel incat aceasta sa fie productiva pentru fiecare. Pentru micutii care se afla la varsta descoperirilor, un astfel de grup le deschide drumul pentru creionarea unei personalitati adaptate cerintelor sistemului social.Succesul este asigurat de interactiunea la nivel non-verbal, de prezentarea eficienta a propriei persoane, de modelarea interactiunilor sociale si de luarea in calcul a nevoilor celorlalti si actionarea in consecinta. Indiferent de varsta, personalitatea si talentul copilului, cursul este gandit in asa fel incat copiii sa se simta bine, sa se distreze si sa plece incantati de la ore si cu un bagaj de informatii utile.

Totul va decurge ca un joc (conform particularitatilor de varsta). Jocul ofera simultan si libertate si rigoare, dezvoltand increderea in sine, creand posibilitatea de a-ti descoperi si folosi cele mai bune abilitati, fiind cel mai bun stimulent pentru capacitatea de expresie a copilului. Jocul are scop educativ si chiar terapeutic, asigura o baza de intelegere cu sine si cu ceilalti, dezvoltand adaptabilitatea la diverse situatii sociale, influenteaza pozitiv procesul de invatare, dezvoltand psihicul si socialul printr-o metoda placuta si vesela.

Metode de interventie: povestile, colajul, jocuri structurate, interactiuni specifice, experimentarea unor situatii posibile, dialogul tematic, jocul de rol, activitati pentru dezvoltarea motricitatii, expunerea, autoanaliza, brainstorming-ul, lucrul cu metafora, etc.

Inteligenta emotionala inseamna faptul de a fi constient de senzatii corporale (tensiune, destindere, prospetime, caldura, culoare, zgomote, contactul pielii etc.) si sentimente (frica, bucurie, furie, tristete), de a le exprima, de a le identifica, de a le comunica, de a controla si de a amana impulsurile pentru un beneficiu, de a recunoaste ce depinde de sine si ce apartine celuilalt, de a integra nevoile sale in comportamente coerente, adaptandu-le realitatii exterioare, si, in sfarsit, de a observa si a ghici sentimentele si nevoile celorlalti (intuitie) pentru a dezvolta relatii mai armonioase in recunoasterea reciproca.

Pentru a putea dezvolta aceasta inteligenta, sunt importante doua etape: simpatia si empatia. Prima etapa, simpatia, este capacitatea de a ne identifica atat cu experienta, cat si cu emotia pe care le traieste persoana din fata noastra, ca si cum am fi acea persoana: a plange, a rade, a-i simti frica. Dar niciodata nu trebuie sa uitam acest “ca si cum”. A doua etapa este empatia propriu-zisa, care este capacitatea de a te detasa de celalalt, de a nu ne identifica pentru a evita amestecul emotiei noastre cu a celuilalt sau a problemei noastre cu a celuilalt si pentru a fi astfel si mai capabili de a-l ghici, a-l intelege si de a-l ajuta pe celalalt.

Obiectivele cursului:
– dobandirea de abilitati de interpretare corecta a limbajului verbal si non-verbal in relatia cu celalalt
– cunoasterea si controlul propriului corpului, ale propriilor emotii si stari de spirit etc
– imbunatatirea spiritului de observatie, al ascultarii active si al capacitatii de concentrare
– dezvoltarea creativitatii si a spontaneitatii, a vitezei de reactie, fara blocaje, cu dezinvoltura
– dezvoltarea interesului fata de tot ceea ce ne inconjoara – arta de a fi flexibili si empatici
– dezvoltarea capacitatii de a-si exprima punctul de vedere in fata altora

Detalii organizatorice:

Curs dezvoltare emotionala

Lei250Modul

CURS DE DEZVOLTARE PERSONALA

  • Durata curs:60 de minute
  • Durata: 12 sedinte de curs/modul
  • Participanti / grupa: 5-10 copii
  • Varsta: 4-9 ani

Cursul va fi sustinut de doamna Loreta Negruta-Neculai

Este bine sa constientizam importanta pe care o alocam inteligentei emotionale si sociale si modului prin care ne putem antrena pentru a o dezvolta cat mai repede si eficient. Investind in inteligenta emotionala, putem creste calitatea vietii la cote pe care nici macar nu am indraznit sa le imaginam.

Formular inscriere cursuri Pro Erudio

Cursul la care doriti inscriereaDate despre unul dintre parinti:
Cum ati aflat de cursurile noastre?

Alte cursuri pentru copii:

  • All
  • Cursuri de limba germana
  • Cursuri de sah
  • Cursuri de spaniola
  • Cursuri de teatru