Cum sa-i cultiv copilului meu dragul de lectura
January 13, 2016
Cursuri de vara in limba engleza “Cinematics” – sesiunea 1
January 13, 2016

10 motive pentru a învăţa o limbă străină indiferent de vârstă

Ne străduim să învăţăm o limbă străină dintr-o multitudine de motive:

  • pentru a studia în străinătate sau chiar munci acolo;
  • pentru a comunica cu prieteni din alte ţări;
  • pentru a ne descurca în călătorii;
  • pentru a avea acces la informaţii în limba ţintă fără a apela la traducere etc.

Fără a încerca să minimizăm importanța celor mai sus enumerate, beneficiile învățării a minim o limbă străină nu se limitează la ele, ci am putea chiar să spunem că sunt depăşite de altele, mai puţin cunoscute poate, dar cel puţin la fel de valoroase.

Vă invităm să citiţi cele ce urmează pentru a va face o idee mai exactă.

Învăţarea unei limbi străine:

1. Îmbunătăţeşte calitatea conexiunilor neuronale.  

Cu alte cuvinte, ne face mai inteligenţi

O limbă străină este un întreg nou sistem de reguli  şi înţelesuri ce trebuie corelate, iar în timp ce creierul lucrează pentru a înţelege noul cod de funcţionare, îşi îmbunătăţeşte capacitatea de interpretare, abstractizare şi generalizare, de deducere şi negocire, de găsire de soluţii în vederea comunicării etc.

2. Îmbunătăţeşte capacitatea de multitasking

Capacitatea de a jongla cu mai multe sarcini de lucru simultan

Vorbitorii de mai multe limbi (cel puţin una maternă şi o limbă străină) sunt obişnuiţi să treacă de la o limbă străină la cealaltă, de la un sistem lingvistic la unul total diferit. Această activitate este deosebit de dificilă pentru creier, dar odată ce acesta s-a obişnuit cu această conversie, poate desfăşura fără un consum energetic foarte mare şi alte acţiuni variate simultan fără greşeală.

3. Întârzie instalarea demenţei de bătrâneţe şi a Alzheimer-ului

Studiile arată constant că, păstrând constanţi factori cum ar fi vârsta, zona geografică, nivelul de studii, situaţia economică etc, subiecţii vorbitori de cel puţin două limbi au o rată de îmbolnăvire din aceste motive mai mică decât subiecţii monolingvi.
În plus, în ultimul timp medicii curanţi ai pacienţilor care au suferit tratamente cu citostatice recomandă învăţarea unei limbi străine pentru îmbunătăţirea calităţii activităţii neuronale, ştiut fiind că aceste tratamente afectează major funcţionarea celulei nervoase.

4. Îmbunătăţeşte memoria

Cu cât ne folosim mai mult creierul (ca in cazul în care înveți o limbă străină), cu atât acesta funcţionează mai bine. Învăţarea unei limbi străine presupune familiarizarea cu vocabularul şi regulile de gramatică şi folosirea acestor informaţii pentru comunicare. Acest process complex antrenează funcţiile creierul, care este adesea comparat cu un muşchi fiindcă funcţionează mai bine în urmă unui exerciţiu susţinut.

5. Te face mai atent la detalii

Un studiu condus de Universitatea din Pompeu Fabra, Spania, arată că subiecţii poligloţi și cei care învață o limbă străină sunt mai perspicace atunci când vine vorba de discriminarea informaţiilor relevante de cele irelevante şi de identificarea informaţiilor false. Nu degeaba detectivi ca Sherlock Holmes şi Hercule Poirot erau vorbitori fluenţi de mai multe limbi străine…

6. Îmbunătăţeşte abilităţile de luare de decizii

Conform concluziilor unui studiu efectuat de Universitatea din Chicago, subiecţii bilingvi sunt mai siguri de alegerile lor fiindcă în mod inconştient folosesc resurse din ambele limbi atunci când analizează o situaţie, iar uneori nuanţele şi implicaţiile subtile din vocabular din limba a doua influenţează pozitiv luarea deciziilor.

7. Te ajută să comunici mai bine în limba maternă

Învăţarea modului de funcţionare al unei limbi străine te face mai conştient de modul în care funcţionează propria limbă fiindcă acesta este dată, nu învăţată cu efort… Te face mai atent la expresii şi nuanţe în exprimare, mai pretenţios la felul în care transmiţi informaţia şi la modul în care se exprimă cei din jur.

8. Creşte performanţă academică

în toate celelalte materii de studiu în timpul şcolii

Fiindcă creierul are capacitatea de a opera în moduri diferite, dezvoltă o varietate de abilităţi cognitive. Studiile arată că beneficiile învăţării unei limbi străine includ rezultate mai bune la examenele standard la toate disciplinele, incluzând matematica şi celalalte ştiinţe exacte, la subiecţii bilingvi în comparaţie cu cei monolingvi, în condiţiile păstrării tuturor celorlalţi factori constanţi.

9. Creşte capacitatea de toleranţă

faţă de diversitatea culturală şi comportamentală

Din moment ce învăţarea unei limbi străine este poartă de intrarea într-o anumită cultură, această deschidere îţi permite nu doar să fi mai tolerant, mai flexibil referitor la modul altora de a acţiona şi aborda diferite aspecte ale vieţii, dar îţi şi conferă poziţia privilegiată de a privi lumea cu mai multă înţelegere şi înţelepciune.

10. Îţi oferă un avantaj pe piaţă muncii

În era tehnologiei când totul se află la un click distanţă, într-o lume în care suntem dependenţi unii de ceilalţi ca şi naţiuni pentru libera circulaţie a bunurilor, a oamenilor şi a informaţiei, într-o lume în care disputele politice, crizele economice şi siguranţa naţională au devenit de interes internaţional, învăţarea unei limbi străine nu mai reprezintă o necesitate pentru promovare în carieră, ci pentru supravieţuire pe piaţă muncii. Dacă acum 50 de ani cunosterea unei limbi străine ţinea de etalarea unei culturi solide, acum cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională este o necesitate de prim rang şi abia cunoaşterea celei de-a doua constituie o diferenţiere de educaţie şi pe piaţă muncii. Așa că învață minim o limbă străină!

Învăţarea unei limbi străine nu este o activitate care trebuie să înceapă la o anumită vârstă şi să se oprească la o altă, este o activitate cu numeroase beneficii atât pentru minţile tinere, cât şi pentru cele experimentate. La vârste diferite vom găsi motive diferite pentru  care învăţarea unei limbi străine capătă sens şi conferă avantaje.

Vă invităm să le treceţi încă o dată în revista şi să va raportaţi exact la acelea care se referă la situaţia dumneavoastră actuală.

Aceste fiind spuse, vă dorim spor la învăţat, indiferent ce vârstă aveţi! O limbă străină invățată aduce numai beneficii!

Pro Erudio
Pro Erudio
Suntem o echipa formata din profesori tineri și pasionati de meseria noastra. Avand cel putin 10 ani de experienta atat in sistemul public, cat și in cel privat, cunoastem in detaliu atat avantajele, cat și dezavantajele ambelor sisteme de invatamant si va putem astfel oferi cursuri de buna calitate prin imbinarea metodelor traditionale specifice primului, cu cele moderne pentru accelerarea invatarii.